Klara (Thule Glide 2 Södermark) – det är min lilla dotter. Eller, det är min dotters profil på Strava. Såklart har hon en sådan. För att skapa en profil på Strava krävs en mailadress. Det har Klara. Det finns dock en åldersgräns i denna träningsapp, så vi fuskade lite. Klara är inte 13 år fast hon hakar på löpsträckor som en vuxen. Men för att inte irritera en hel löparvärld och sätta rekord på sträckor ingen 7 månaders bebis i världen skulle fixa har hon ingen egen GPS, utan mamma delar sina pass till henne då hon är med i vagnen.
För den som inte har Strava låter säkert detta som ren grekiska. Men jag ska förklara. I Strava, och andra träningsappar, kan du logga din träning. Det som är intressant för mig och oss är hur långt vi har sprungit. Min data skickas direkt från klockan till Strava. Sedan delar jag passet till Klara, som accepterar det, läs mamma går in på hennes profil och accepterar det, och sedan finns statistik på hur mycket hon har rullat med i vagnen. I Strava finns det segment vilket innebär att vissa vägar och sträckor har en topplista över vilka som har sprungit fortast. Men utan egen GPS är du utom tävlan. Med andra ord irriterar vi ingen med detta upplägg utan Klara kan ligga lugnt i vagnen. Vilket hon gör för det mesta. Särskilt nu när springvagnen består av en sittdel. Hon ser världen. Hon kan hoa till världen. Hon kan glädjetjuta när det går snabbt. Såklart blir det gnäll ibland också men då stannar vi och gungar, vilket vi i och för sig gör även om hon är glad.
Visst går det att jogga med en vanlig vagn om framhjulen är låsbara. Men det skramlar, både om vagnen, särskilt på grus, och efter ett tag även om din kropp. Nej en sådan vagn är inte gjord för löpning även om den springande mamman eller pappan ändå får sina behov tillgodosedda en smula. Ska du löpträna med vagn behöver du en springvagn. Punkt.
Efter lite research, med betoning på lite, hade vi bestämt oss. Tyckte det faktum att jag känner han som har världsrekord med springvagn inklusive passagerare på både halvmara och mara satt dessa i en Thule Glide 2 räckte som svar. En sådan fick det bli. Vi hade faktiskt skaffat den redan innan Klara kom till världen fast utan liggdel. Jag hade inte i min vildaste fantasi trott att jag skulle kunna springa så tidigt och mycket efter förlossningen. Men i slutet av september var en liggdel införskaffad och vi gav oss ut på vårt första pass. Vilken befrielse. Vilken löpning. Så lätt det gick. Milen blev fler. Tempot blev högre. Halleluja.
Så varför är Thule Glide 2 så snabb. Titta på hjulen. De är stora vilket gör att den rullar lättare. Den rullar dessutom fint över stock och sten. Det senare är kanske en sanning med modifikation, men ni tar er fram helt obehindrat på grusväg, över gräs, lite tillrättalagd stig och på snö.
Terrängen i en porslinsaffär är sämre. Vagnen tar plats, lite mer än en vanlig vagn då den är lång med även ett, och endast ett, stort hjul där fram. Sidohjulen tas lätt av med ett tryck och ett drag och framhjulet har snabbkoppling likt på en landsvägscykel. Det innebär att hopfälld blir den inte mer skrymmande än en vanlig vagn även om det är ett extra moment att ta av hjulen vid behov eller brist på plats. Det går dock att fälla ihop den med hjulen kvar på vagnen.
Fram till ditt barn är sex månader rekommenderas liggande åkning. Såklart är detta lite individuellt och vi tog bort liggdelen redan när Klara var fem månader och inte särskilt nöjd att ligga ned i vaket tillstånd. Vi tog aldrig bort själva sittdelen under dessa månader vilket gjorde att vagnen såg lite klumpig ut, men som sagt, den går att ta bort om man vill att det ska bli estetiskt snyggare att springa runt. Viktmässigt spelar det ingen roll för löpningen. Vi var helt enkelt lata och lät den sitta kvar.
Undertill finns plats för skötväska och något mer men utrymmet är inte menat för en storhandling. Dessutom finns inget lock eller skydd att dra över så i regn, rusk, eller snömodd blir packningen lite skitig. Men en springvagn är till för träning och inte söndagspromenad så det tycker jag inte gör någonting. Viktigast är att skötväska eller liknande får plats. Nätet på undersidan av sittdelen utgör dessutom en praktisk förvaring för det nödvändigaste.
Sittdelen går inte att vända, men genom luckan kan du se om ditt barn har det bra, vilket också brukar höras som bekant. Och världen är ju lite roligare att titta på framifrån tänker jag. I detta fall och som tydligt framgår av bilden är den också konstruerad för att ta minimalt med vind vid löpning.
Att springa med vagn genomförs bäst med en hand på styret och den andra pendlandes så som du brukar. Att eftersträva din vanliga löpstil är just av stor vikt för att inte få vagnsrelaterade skador i din kropp. Byt gärna hand ibland också. Handen håller du på mitten av handtaget där det också finns en broms som kickar in vid en lätt vridning av handen. Något som är praktiskt och viktigt nedför. Denna vagn rullar som sagt otroligt bra och ibland blir det svårt att hänga med, särskilt nedför och i medvind. En handledsrem på handtaget finns också som extra säkerhetsåtgärd. Uppför blir det dock båda händerna, för hur lätt vagnen än rullar blir det tungt. Moroten blir att styrketräning kommer med på köpet.
När vi sprang med liggdelen var det en mild höst och vi hade ingen åkpåse för ändamålet. En av mammas tunnare dunjackor fick göra jobbet vilket också var en bra grej att breda ut på golvet om rundan innehöll en paus. Vinden kommer heller inte åt bebisen då det finns ett lock och sufflett så att Klara skulle frysa var jag aldrig orolig över. När vi besökte Malta i februari med enbart sittdel hade Klara överdragsbyxor och jacka även om mamma sprang i linne och shorts. Hemma nu på vintern använder vi nu samma åkpåse som vi har till vår Thule Sleek då den så kallade Footmuff hörandes till vagnen passar sämre och har nötts in till stoppningen av framhjulet. Skulle det blåsa hård vind kan regnskyddet även fungera som skydd mot kyleffekt.
På tal om att resa med vagn. Kan tänka mig att ni här som har barn är sugna på att ta med vagn och barn på löparäventyr ute i världen. Thule Glide 2 har tyvärr ingen reseväska som passar. Hjulen får helt enkelt inte plats i dem på marknaden och företaget erbjuder ingen egen. Var därför lite orolig innan vi skulle flyga till Malta. Helt i onödan då det visade sig att de flesta flygbolag tillåter att ha med vagnen till gaten. Där tar de hand om den efter att den har fällts ihop, och du får den sedan levererad vid ankomsten. Mycket praktiskt. Vi flög med Lufthansa och allt fungerade toppen. Fick även ha den på transitflygplatsen vilket underlättade oerhört då vi reste själva, jag och Klara.
Nu är jag ingen utbildad expert på vagnar. Men vid närmare eftertanke kanske jag har blivit det. 200 mil har såklart bidragit med en hel del kunskap. Och 200 mil har också satt andra spår. Hos vagnens hjul. Kullagren är lite trötta vilket ger känslan av att de sitter lite löst. Men denna mängd är kanske också mer än de flesta springer. Vi har därför i dagarna bytt till nya hjul. För den händige går det annars att köpa nya lager. Så kommer vi också göra då pappa Björn älskar att mecka och dessutom har adekvata verktyg i hans och kompisen mancave, även kallad cykelverkstad.
Vill man ha den bästa löpvagnen på marknaden är det denna valet ska falla på. Så säger alla löpande mammor och pappor jag diskuterat detta med och till sist vill jag sammanfatta mina bästa tips för barnvagnslöpning med en Thule Glide 2:
- Spring så likt din vanliga löpstil som möjligt. En hand på styret så ofta du kan.
- Ha med ett lagningskit för cykel och liten pump därtill. Det kan bli punka.
- Ha med en liten högtalare till att spela peppiga låtar för vagnens passagerare vid behov. Funkar såklart med mobilen men ljudet blir bättre.
- Stanna vid gungor även om passageraren är glad och nöjd. Jag tänker att det ger en positiv upplevelse av att vagnslöpning är något kul och ett skojigt äventyr.
- Säkra upp rundan genom att planera in möjliga stopp, ex cafeér längs vägen, om det kan finnas behov för ett stopp. Eller förlägg rundan så att det aldrig är orimligt långt hem. Vi har haft många mysiga fikastunder ihop under våra pass. Även trevligt för föräldern med en kopp kaffe.
- Köp vagn hos en återförsäljare i butik. Väldigt praktiskt att kunna testa, titta, känna och ta ett varv i butiken innan köp. Dessutom har ni alltid nära till proffsig support och tips. Bara att springa dit med ekipaget om det skulle vara något. Vår är från Babya i Norrköping där vi även har införskaffat mycket annat inom baby- och leksegmentet.
- Ett himla bra pass med vagn. Värm upp ca 15 min. Ställ vagnen vid foten av en brant backe. Spring 8*30 sek uppför. Vilan blir joggen ned till starten. På det igen. Jogga 5 min med vagnen. Spring ytterligare 8*30 sek. Jogga ned ca 15 min. Även om bebisen eller barnet är vaket så kan detta upplägg fungera.
PS Vi använder inte liggdelen till vår Thule Glide 2 mer, hojta till vid intresse:-)